Вгору
  • Графік роботи:
    Пн-Пт 8-00 до 18-00
    Сб 9-00 до 17-00
    Нед - вихiдний
  • Ми знаходимося за адресою:
    м. Херсон, вул.Нафтовиків 15а
  • Телефонуйте нам за телефонами:

Вирощування озимого часнику

28 | 11 2016

З настанням осені для городників наближається сезон посадки озимого часнику. Зазвичай це період припадає на кінець жовтня і початок листопада, приблизно за місяць до початку тривалих морозів. За цей період висаджені зубчики часнику встигнуть сформувати сильну кореневу систему, яка з настанням весни буде сприяти їх успішному подальшому розвитку і росту. При вирощуванні озимого часнику головне-це вчасно його висадити. При пізній посадці зубчики часнику не встигнуть сформувати надійну і сильну кореневу систему. В результаті такого запізнення може статися підмерзання ще незміцнілих корінців. У слідстві ми отримаємо повільний розвиток кореневої системи навесні. Не сприятливою так само є і дуже рання висадка, так як часник встигне, не тільки вкорениться, а й почне рости, а це значно послабить рослину і позбавить його холодостійкості. Наступною важливою умовою вирощування зимового часнику є сам посадковий матеріал і правильний підбір сорту. Слід зауважити, що отримати великі цибулини можна тільки зі здорових і міцних зубків. Тому перед посадкою посадковий матеріал слід впорядкувати. При розбиранні цибулини звертайте увагу на нижню частину зубчика - донці, воно не повинно мати кірку, вона може стати причиною повільного зростання і розвитку культури.  Серед озимих сортів часнику можна виділити, наступні: • Комсомолець. Озимий, стрілкующийся сорт часнику з гострим смаком. Характеризується рожево-фіолетовим кольором, великої цибулиною. Утворює 8-10 зубків, маса цибулини 25-30 грам.• Грибовський Ювілейний. Стрелкующийся, холодостійкий сорт часнику з чудовими смаковими якостями. Формує цибулину масою 40 грам, червонувато-бузькового кольору.• Порицький. Нестрелкующийся, холодостійкий, гострий сорт зимового часнику. Утворює 10-12 зубчиків.• Отрадненський. Озимий сорт часнику з високою холодостійкістю і надзвичайно гострим смаком.
Стрілкующі сорти зимового часнику утворюють на своїх стрілках суцвіття, на яких формуються повітряні цибулини.  Для отримання відмінного врожаю, висаджувати часник слід на родючій ділянці. За місяць до висадки, грунт необхідно підготувати. Для цього ділянку перекопують і подрібнюють грудки землі. Разом з перекопуванням в грунт вносять комплексні добрива. Не рекомендується вносити свіжий гній, так як він може стати причиною виникнення грибкових інфекцій. Після формують грядки шириною 70-80 см, висотою 5-10 см. Кращими попередниками для часнику є кабачки, огірки і капуста. Перед посадкою обов'язково зробіть калібрування зубків. Відкинути слід дрібні зубки, з двома вершками і здвоєними плодовими тілами. Весь посадковий матеріал необхідно продезінфікувати. Для дезінфекції застосовують 1% розчином мідного купоросу або розчином зольного лугу (на 1 склянку золи 2 літри води, і прокип'ятити 30 хвилин). Після підготовки починаємо висаджувати озимий часник. Садимо на глибину 5 сантиметрів, відстань між зубками не менш 10 сантиметрів. Якщо посадити занадто близько, то місця буде мало в слідстві чого, вони не наберуть необхідної маси. Після всіх процесів слід укрити грунт агроволокном.
З настанням весни агроволокно знімають. Наступним етап це внесення сечовини, її вносять з розрахунком 15-20 грам на квадратний метр. Протягом всього періоду вегетації часнику необхідно проводити 2 підгодівлі. Другу підгодівлю проводять більш слабким розчином (на 10 літрів води 40 грам сечовини). У разі виснажених грунтів або повільного зростання культури такі підгодівлі слід проводити протягом усього сезону вирощування, але не частіше 1 разу на два тижні.  Як тільки стрілки часнику досягти 15-20 см висоти, їх необхідно пріщепнуть на 5 висоті.
Починати збирання зимового часнику необхідно з моменту пожовтіння нижніх листків. Не варто зволікати з викопкой цибулин, якщо затягнути з процесом викопування, то лусочки можуть розчиниться і залишити зубки оголеними, а це несприятливо впливає на подальше зберігання часнику.

Зібравши урожай озимого часнику з грядок, його поміщають під навіс приблизно на 7-10 днів для просушки. За цей період часник дозріває і це позитивно позначається на його, смакові якості і тривалість терміну зберігання. Після цибулини досушують до того стану, коли коренева мочка почне розсипатися при розтиранні пальцями.  При дотриманні даних рекомендацій, влітку Ви, зможете отримати високий урожай зимового часнику.

Каталог товарiв

Графік роботи:
Пн-Пт 8-00 до 18-00
Сб 9-00 до 17-00
Нед - вихiдний
Ми знаходимося за адресою:
м. Херсон, вул.Нафтовиків 15а
Телефонуйте нам за телефонами: