Вгору
  • Графік роботи:
    Пн-Пт 8-00 до 18-00
    Сб 9-00 до 17-00
    Нед - вихiдний
  • Ми знаходимося за адресою:
    м. Херсон, вул.Нафтовиків 15а
  • Телефонуйте нам за телефонами:

Підготовка насіння до вирощування

17 | 12 2016

Хороше насіння - це основа майбутнього високого врожаю, але перед посівом насіння обов'язково повинні пройти підготовку. Насіння кожної культури вимагають до себе індивідуального підходу при підготовці. Підготовка насіння до посадки складається з таких етапів як:

• Сортування

• Обробка мікроелементами

• Прогрівання

• Пророщування

• заколювання

• Яровизації

Сортування або калібрування насіння Зібрані з власного городу насіння потребують акуратною і ретельної сортування. Для майбутнього посіву необхідно відібрати найбільші і здорові екземпляри. Вже відібрані насіння не повинні містити домішки інших рослин. Виконати сортування Вам, допоможе розчин кухонної солі. Розчин готуємо з розрахунком 2-3 грами солі на 100 мл води. Цим розчином необхідно залити насіння, робити це варто в скляному посуді з широким горлом, після перемішайте, для того щоб вийшло повітря. Приблизно через 10 хвилин все насіння, які спливли - видаляємо, а все решта добре промиваємо і просушуємо. Прогрівання насіння Прогрівання насіння - це дуже ефективний спосіб підготовки насіння до різних вірусних захворювань. Для прогрівання насіння поміщаємо в мішечок і відправляємо в тепле місце. Насіння томатів, огірків потрібно прогрівати три доби при температурі 50-52 градуси і добу при температурі 78-80 градусів. Лук-севок прогрівають 8-10часов за 10-15 днів до початку висадки. Після закінчення процесу прогрівання насіння необхідно охолодити, найкраще це робити - помістивши їх в сніг.


Протруювання насіння

Протруювання необхідно проводити для того щоб захистити насіння від інфекцій і бактерій. Для даного процесу застосовують слабо концентрований розчин калію перманганату. Цим препаратом можна проводити і сухе протруювання. Просто засипаємо насіння разом з препаратом в скляну банку, закриваємо і добре перемішуємо шляхом струшування. Сухе протруювання проводять за 1-2 місяці до посіву.

Загартовування насіння

Загартовування підвищує витривалість насіння. Для того щоб загартувати насіння їх необхідно витримувати при нульовій температурі: 12 годин - огірки, томати, баклажани, перець, 6 годин - гарбузове.


Замочування насіння

Процес замочування значно прискорює проростання насіння. Проводиться замочування перед самим початком посіву. Найбільше в замочуванні потребує повільно проростають насіння, такі як: цибуля, морква. Петрушка, кріп, селера. Щоб проростити насіння їх потрібно рівномірно розподілити на матерії, яка завжди повинна бути вологою. Після того як насіння проклюнутся - можна приступати до посадки.

Насичення насіння мікроелементами

Для збагачення насіння мікроелементами, їх можна замочити на 1-2 дні в деревній золі. Для приготування розчину візьміть 1-2 столових ложки золи і залийте 100 г води, розчин повинен настоятися (48 годин), після його необхідно процідити.


Яровізація

Яровізація - сприяє швидкому проростанню насіння і збільшення врожайності овочевих культур. Процес полягає в замочуванні насіння до їх повного проростання. Після 10-15 днів насіння витримують при температурі від -1 до +1 градуса. Яровизация особливо рекомендується таким культурам як салат, буряк, шпинат - для того щоб вони передчасно не утворювали квіткові стебла.

Барботування насіння Барботування - це метод насичення насіння повітрям або киснем у воді з метою скорочення терміну проростання. Для цього вам, знадобиться електричний компресор, який використовують в акваріумах. Насіння поміщаємо в воронку з ситечком, яка з'єднується зі шлангом компресора і опускається в банку з водою.

 

Дражування насіння Процесу дражування піддаються насіння культур дрібних розмірів, для того щоб полегшити посів. Для цього насіння з'єднують разом з торфом, перегноєм, піском. Висіваючи дрібне насіння дуже важко дотримати правильну норму посіву, що викликає перевитрата насіння і згущене посіву. Після процесу дражування насіння отримують оболонку за допомогою, якої вони збільшуються в розмірі, і поліпшується їх сипкість. Процес дражування проводять безпосередньо перед сівбою. Також обволікати насіння можна розчиненим у воді желатином. Насіння моркви - наприклад, дуже добре змішувати з великим і вологим піском (з розрахунком 1: 3) і тримати в теплі до проростання.
Щоб уникнути необхідності проріджувати сходи існує метод підготовки дуже дрібних насіння з наклеюванням на потрібній відстані на папір. Зазвичай для цього використовують туалетний папір. Для приготування клейстеру потрібно 1 стакан води і 1-2 чайних ложки крохмалю. Досвідчені городники рекомендують замість води використовувати розчин комплексних добрив. Приготований клейстер каплеподібним на потрібному нам відстані наносимо на папір і пінцетом викладаємо насіння. Просушені смужки паперу з насінням розкладаємо в борозенки, заздалегідь политі гарячою водою, і присипаємо пухким грунтом.   Бажаємо Вам, відмінних сходів і прекрасного врожаю

 

Каталог товарiв

Графік роботи:
Пн-Пт 8-00 до 18-00
Сб 9-00 до 17-00
Нед - вихiдний
Ми знаходимося за адресою:
м. Херсон, вул.Нафтовиків 15а
Телефонуйте нам за телефонами: