Вгору
  • Графік роботи:
    Пн-Пт 8-00 до 21-00
    Сб-Нед - 9-00 до 17-00
  • Ми знаходимося за адресою:
    м. Херсон, вул.Нафтовиків 15а
  • Телефонуйте нам за телефонами:

Хвороби бульб картоплі: фото, опис

11 | 05 2019

Зміст:

  1. Зростання вториннї бульби
  2. Стрептокок
  3. Пустота
  4. Iржава плямистість
  5. Картопляна гниль
  6. Волога гниль
  7. Суха гниль

Хвороби бульб картоплі: фото, опис і лікування

Картопля схильна до дії шкідників, як у період вегетації, так і під час зберігання.

Захворювання вражають картоплю, можуть бути викликані дією біотичних факторів (грибків, бактерій, грибкових організмів, вірусів), також вона може бути уражена іншими захворюваннями і пошкодженнями, які впливають на якість і придатність до переробки й зберігання овочів. Цими факторами можуть бути абіотичні або фізіологічні захворювання.

До абіотичних факторів відносяться:

  1. Відсутність або надлишок поживних речовин.
  2. Нерівномірний розподіл атмосферних опадів і їх відсутність.
  3. Вплив високих і низьких температур.

Зростання вторинної бульби

Зміни такого роду викликані нерівномірними опадами в період вегетаційного росту. Молоді плоди, що розвиваються в період нестачі води, починають передчасно дозрівати.

Несвоєчасне випадання опадів призводить до відновлення росту і виникнення вторинного росту бульб, зазвичай в його апікальної частині.

Вторинне зростання змінює не тільки зовнішній вигляд, але і структуру картоплі, вона стає склоподібною.

Ще одним побічним ефектом є нерівномірний розподіл крохмалю. Бульби з ознаками вторинного росту мають більш низьку цінність не тільки для споживання, погано зберігаються, а також стають непридатними для посадки.

Стрептокок

Картопляний стрептокок

Причиною виникнення цієї хвороби є розлад статевого дозрівання, викликане нерівномірним розподілом атмосферних опадів (тривала посуха) і зниженням температури.

Стрептокок проявляється утворенням з одного або декількох бульб столонов, на вершині яких утворюються нові молоді бульби. Цей процес може повторюватися кілька разів.

Плоди, що розвиваються в результаті цього процесу, мають низький вміст крохмалю.

Уражена картопля має стекловидно-прозору м'якоть, а також стає непридатною до зберігання та використання в якості посадкового матеріалу.

Пустота

Пустота у картоплі

Цей недолік відноситься до найбільш небезпечних і прихованих дефектів. Втрати, викликані таким захворюванням, можуть досягати 40 відсотків, від всієї ваги врожаю.

Дане захворювання може виникнути в різні вегетаційні періоди. Стінки такої пустоти облицьовані тонким шаром пробки, яка захищає її від зараження патогенними мікроорганізмами, однак у вологих насадженнях може виникнути внутрішня гниль.

Формуванню порожнечі сприяють:

  • надмірні опади
  • низькі температури
  • занадто високі дози азотних добрив
  • схильність сортів до утворення порожнечі
  • іржава плямистість

Iржава плямистість

Iржава плямистість картоплі

Це внутрішній дефект картоплі виникає при порушенні доступу повітря, викликаних несприятливими грунтовими і кліматичними умовами. Усередині паренхіми бульби утворюються групи мертвих клітин, які можуть виглядати як іржаві або світло-коричневі плями.

До цього захворювання сприяє культивування на піщаних, суглинних і низько проникних грунтах.

Шкідливість цього абиотичного захворювання полягає у: зниженні вмісту і якості крохмалю, а в разі споживання, картопля після варіння стає твердою і непридатною для вживання.

Однак захворювання, що викликаються патогенами, більш небезпечні, ніж зовнішні або внутрішні дефекти.

Картопляна гниль

Картопляна гниль

Це найнебезпечніше захворювання не тільки бульб, але і надземної частини рослини. Бульба може бути заражена вже під час вегетації. Спори данного захворювання може проникнути у незрілу молоду картоплю через механічні пошкодження, що утворилися при неправильному зборі врожаю або догляді за ним. На поверхні бульб утворюються нерівномірно розташовані, трохи втоплені, тверді плями. У поперечному перерізі м'якоть має плями від рожевого до коричневого кольору. Ці плями нерегулярно поширюються на здорову м'якоть. Заражений гниллю врожай легше заражається іншими патогенними мікроорганізмами, особливо тими, які викликають гниття, тоді патогенний процес протікає в кілька разів швидше, істотно збільшуючи рівень втрат.

Запобігання зараження бульб ґрунтується на правильно проведених агротехнічних заходах і хімічному захисті.

Для підвищення ефективності захисту доцільно використовувати фунгіциди, які здатні руйнувати хвороби.

Останньою хімічною обробкою має бути висушування, яке дозволить швидко зібрати дочірні цибулини. Урожай заражений пізньої гниллю, непридатний для споживання і обробки.

Волога гниль

Волога гниль

Хвороба може виникати під час збору врожаю, але найбільше її розвиток відбувається під час зберігання. Темно-коричневі плями утворюються на поверхні зараженоїї бульби, під яким м'якоть розм'якшується і перетворюється у масу. На зрізі м'якоть стає рожевою, а потім темніє. На заключній стадії хвороби вся м'якоть коренеплоду перетворюється у масу, а шкірка залишається неушкодженою.

В складських приміщеннях з підвищеною вологістю і температурою весь врожай може бути знищений протягом 3-5 днів.

Профілактика розвитку захворювання включає в себе використання здорового насіннєвого матеріалу, оптимального періоду посадки і правильного виконання агротехнічних процедур.

До тривалого зберігання слід підготуватися відповідним чином - видалити надлишки грунту, каміння, хворі і пошкоджені бульби, випарувати зайву вологу.

Суха гниль

Початковий симптом - потемніння і легке морщіння інфікованої частини. По мірі розвитку інфекції шкірка картоплі все більше і більше морщиться, і ви можете бачити нерівномірно розташовані концентричні кола. Заражена м'якоть стає коричневою, поступово висихає і ламається, в результаті чого в ній утворюються порожнини покриті міцелієм. Інфекція найчастіше проникає через пошкоджену шкірку. Заражена картоплина морщиться, висихає і може виглядати як сушена слива.

Профілактика сухої гнилі - це, перш за все, правильне і своєчасне проведення агротехнічних заходів і підготовка картоплі до зберігання.

Каталог товарiв

Графік роботи:
Пн-Пт 8-00 до 21-00
Сб-Нед - 9-00 до 17-00
Ми знаходимося за адресою:
м. Херсон, вул.Нафтовиків 15а
Телефонуйте нам за телефонами: